Frågor & svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och tillhörande svar som vi ser ute på marknande. Känner ni att det trots allt kvarstår frågetecken? Hör av er så hjälper vi gärna till!

Vad är en pressmutter? 

En pressmutter är designad för att monteras permanent i en plåt genom ett förborrat hål. Den installeras med en press i en takt så att plåten hinner flytta in under skallen och på så sätt hindra att den lossnar. Man skall inte slå fast en pressmutter. Pressmuttrar är särskilt användbara när man behöver en hållbar och stark gängad förbindelse i material som är för tunna för att hålla en gänga på egen hand. Vill du läsa mer kring hur en pressmutter fungerar gör du det här

Varför skall man använda pressmutter? 

En pressmutter kan ofta ersätta en vanlig mutter, så att man slipper hantera både bult och mutter när man drar åt ett förband. Den kan även ersätta en svetsmutter i många fall, då slipper man miljöproblem som svetsning innebär och man vet att muttern hamnar på rätt ställe. Är hålet rätt, sitter muttern rätt. 

Kan man skruva direkt i plast?

I en kontrollerad miljö, med rätt plastmaterial och en PT-skruv så fungerar det, men vi rekommenderar att man monterar en gänginsats i plasten för ett tryggare förband. Skall man kunna dra ur skruven och dra i den igen så är det sällan bra att skruva direkt i plasten. En gänginsats får en större anläggningsyta och gängan går att använda oändligt antal gånger.Läs mer om gänginsatser för plast här

Vad är en kompressionshämmare?

Den används för att hindra att ett skruvförband genom plastmaterial blir för hårt åtdraget. Eftersom plasten ger vika när du drar åt förbandet kan plasten ändra form, vilket kan leda till att produkten inte fungerar som den ska. Kompressionshämmare kan monteras kallt, med värme, eller gjutas in i plasten i tillverkningsprocessen.